Persbericht – Gezond gewicht

juni 2021

 

Gezond gewicht, nu nóg belangrijker

Samen gezonder in Wijk bij Duurstede

 

Sinds kort bieden Leefstijlteams In Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek een Gecombineerde Leefstijl Interventie aan voor mensen met overgewicht: Leefstijl4WijkbijDuurstede. Dit is een programma van twee jaar met begeleiding door een leefstijlcoach, fysiotherapeut, diëtist en een buurtsportcoach. Het gaat bij dit programma niet alleen om afvallen, maar vooral om het bereiken van een gezonder en actiever leven. Door de coronapandemie is dat nog belangrijker geworden en de belangstelling voor het programma neemt dan ook toe. 

Dit programma helpt mensen met overgewicht bij het verkrijgen van een gezondere leefstijl en meer vitaliteit. Marie-Rose van Lieshout is een van de leefstijlcoaches. “We bieden een multidisciplinair programma, dat begint met een intake bij een leefstijlcoach. Vervolgens kijkt een diëtist naar het voedingspatroon, en een fysiotherapeut test in hoeverre iemand gezond beweegt. Ook een buurtsportcoach heeft een rol in het programma en kan adviseren welk sport- of beweegaanbod in de gemeente Wijk bij Duurstede het beste aansluit bij de wensen en behoefte van de cliënt. Die twee jaar coaching en begeleiding is echt nodig om een gezonder gedrag aan te leren en vooral om dit vol te kunnen houden.”

Voeding en bewegen
Saskia Vijn is ook één van de leefstijlcoaches: “Het is belangrijk om mensen eerst een goed onderzoek aan te bieden. Daarom kijken we naar de zogenaamde BRAVO-factoren: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Het is voor ons belangrijk om te weten hoe iemand reageert op emoties of spanning. Sommige mensen weten niet of ze goed of slecht slapen. Anderen hebben gewrichtsklachten, doordat ze te zwaar zijn. “

Daarna wordt een deelnemer aan het programma gedurende twee jaar begeleidt door de leefstijlcoach, die het programma afstelt op zijn of haar de persoonlijke situatie. Hij of zij krijgt onder andere voedingsadviezen van een diëtist en gaat zelf aan de slag met beweegactiviteiten. Tijdens het programma zijn er ook sessies in kleine groepen, waarin mensen van elkaar kunnen leren en waarin een leefstijlthema wordt besproken om zo meer kennis en inzicht te krijgen wat een gezonde leefstijl is en hoe je dat in je eigen situatie een plek kan geven.”

Roben Schenk is buurtsportcoach in de gemeente Wijk bij Duurstede. “We hebben een groot aanbod van activiteiten. Waar het om gaat is dat iemand een passende sport of beweegactiviteit vindt. Als buurtsportcoach kun je net dat extra zetje bieden om zelf actiever te worden. Elke dag een half uurtje wandelen heeft al effect op je bloeddruk en je gewicht. Om dit vol te houden is samen beweegactiviteiten doen een goede oplossing, je motiveert zo elkaar.”

Het programma is bedoeld voor mensen met een Body Mass Index (BMI) van 25 en hoger, maar afvallen is niet het enige doel. Ellen Verberkt is als diëtist en leefstijlcoach betrokken: “Mensen die te zwaar zijn, doen vaak zo’n drie maanden een dieet of krijgen adviezen van een diëtist. Vaak lukt het dan in die drie maanden om af te vallen, maar daarna vallen mensen vaak terug in hun oude levensstijl. Ze snacken bijvoorbeeld meer doordat ze veel werken, of eten als ze zich verdrietig voelen, het zogenaamde emotie-eten. Dan krijg je uiteindelijk het jojo-effect. Daarom is het voorkomen van die terugval een belangrijk onderdeel van het programma. Wij noemen dat terugvalpreventie.”

Fit4all in samenwerking met diëtist/leefstijlcoach Judith Nootenboom zal de GLI in Langbroek oppakken. Harm de Roos biedt als leefstijlcoach de GLI in Cothen aan. Hij  benadrukt dat het uiteindelijk gaat om vitaliteit en om een andere, gezondere leefstijl: “Door corona zien meer mensen hoe belangrijk het is om gezond te leven. Mensen voelen zich fitter, en die fitheid heeft een gunstige invloed op het functioneren van het immuunsysteem.”

Hoe kan ik meedoen?
Meedoen gaat via een verwijzing van de huisarts en de aangeboden programma’s vallen onder de basisverzekering. Deelnemers hoeven hun eigen risico er ook niet voor aan te spreken. Dat is belangrijk, omdat mensen met een laag inkomen het programma anders niet zouden kunnen betalen. Overgewicht brengt enorme gezondheidsrisico’s met zich mee, dus uiteindelijk worden de kosten aan gezondheid lager door het programma.

Meer informatie?
Geïnteresseerd om deel te nemen vraag hiernaar bij uw huisarts of praktijkondersteuner. Ook kunt u voor informatie terecht bij het algemene mailadres (GLIwijkbijduurstede@stichtingwijksport.nl) of bij één van de leefstijlteams:

Fysiotherapie Weustink (Wijk bij Duurstede)
E-mail: info@fysioweustink.nl
0343 – 57 18 57

Fysiotherapie Frankenhof (Wijk bij Duurstede)
E-mail: info@fysiofrankenhof.nl 
0343 – 57 35 42

Fysiotherapie Somatic (Cothen)
E-mail: info@somatic.nl
0343 – 41 70 96

Fit4all Fysiotherapie & Sport (Langbroek)
E-mail: fit@fit4all.nl
0343 – 43 11 11